Vadvizi alapfogalmak

Ezen az oldalon a vadvíz (angolul: White Water) legfontosabb kifejezéseit gyűjtöttük egybe, melyekről az alábbiakban egy-egy rövid ismertetést találhatsz.

Nézd át, mik az alapjai ennek a nagyszerű időtöltésnek!

Canyoning Cigánykerék Dobozsák Eszkimóforduló Gyertya Henger Hydrospeed Ki-, és beállás Limány Miniraft (Trekking/Outsider) Neoprén öltözet Preventív mentés Rafting Rodeó kajak Rőzsegát Spricdeck (hullámkötény) Szifon Traverzálás Vadvízi dzseki Vadvízi kajak

 

CANYONING

Definíció: A hegyekből alázúduló víz alakította kisebb-nagyobb vízeséseken való lecsúszás, amely a sziklamederben, a vízesések tetejérôl a víz által vájt mély medencékbe és általában az indulásnál kapott segítséggel történik.

A canyoning a soca-túrák egyik igen népszerű kiegészítője. Az elkerülhetetlen hegymászástól eltekintve ez a sport maga az élmény. Aki először vállalkozik e kivételesen izgalmas kalandra, talán fel sem foghatja: hogyan is volna lehetséges ép bőrrel megúszni a sziklákon való meredek zuhanást - a megérkezésről nem is beszélve. Megnyugtatásul elmondható, hogy a canyoning teljesen biztonságos. A vízesések tetejéről tapasztalt segítők irányításával lehet lecsúszni a vízzel teli medrekbe. Érdemes kipróbálni, megéri!



Cigánykerék

Definíció: Rodeó kajakkal végezhető igen látványos művelet: felsőtested a vízzel párhuzamosan forog a víz felszínén a kajak pedig követi, úgy néz ki, mint egy forgó propeller.



Dobozsák

Definíció: Egy hatékonyan használható vadvízi mentőeszköz, melynek kötélvég részét megtartva illetve a zsákrészt eldobva egy 15-20 méter hosszan kibomló mentőkötél nyújt segítséget a vízből kimentendő bajbajutott számára. A dobózsák a Wolf Outdoor túravezetőinek elengedhetetlen és egyik leggyakrabban használt kelléke. Kötelező túravezetői felszerelés!!

Nevét a kb. 10x10x20 cm-es zsák formájáról kapta, mely 15-20 méter erős, feltűnő színű mentőkötelet tartalmaz. A dobás lendületéhez a kellő súlyt biztosító zsák végén egy műanyag kapaszkodó található. Fontos tudnivaló, hogy a bajbajutottnak tilos a kötelet a kezére tekernie, mivel így az könnyen sérülést okozhat a kézfejen, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet.

A Wolf Outdoor vendégei minden túra előtt alapos tájékoztatást kapnak a dobózsákról.



Eszkimóforduló

Definíció: Kajakkal a hajó hosszirányára párhuzamos tengelyen tett 180 fokos fordulat, melynél a kajakos a víz alól egy speciális evezőmozdulattal fordítja vissza magát eredeti helyzetébe.

Az eszkimóforduló nevét az eszkimók által kidolgozott technikáról kapta. Ez természetesen a vadvízi kajakozás egyik elengedhetetlen eleme is, amely a gyökereitől eltérően nemcsak vész esetén alkalmazható. Ha szeretnél többet tudni ezekről a fogásokról, nézz utána a vadvízi kajakozás tanfolyamok oldalon!



Gyertya

Definíció: A freestyle kajakozás egyik mutatványa

  • Első v. orr-gyertya: hasalsz a vízen a kajak hátsó része feláll, kiáll a vízből
  • Hátsó gyertya: fekszel a vízen háttal és a kajak első része függőlegesen feláll(a csajok mindig megtapsolják)


Henger

Definíció: A meder hirtelen, több méteres szélességű keresztirányú mélyülése fölött, illetve közvetlenül utána kialakuló vízszintes örvénylés.

A henger az egyik leggyakrabban előforduló vadvízi veszélyforrás. Nagy víztömeg esetén a vízszintes örvények teljesen lehúzhatják akár a legnagyobb hajókat is. A hengerből való szabadulás nagy erőfeszítést és összehangolt munkát igényel, ezért a túravezetők utasításait követve legjobb inkább megúszni a fogságba esést.

A balesetek elkerülése végett a Raftinh.hu évek óta szigorú szabályozás mellett szervez vadvízi túrákat. Mivel az egyes szakaszok nagyközönség előtti megnyitása több száz óra beevezés után történik meg, illetve a túravezetők hivatalos minősítéssel és az adott terepen legalább 1 idény túravezető-kísérői gyakorlattal rendelkeznek, komoly baleset még nem fordult elő.



Hydrospeed

Definíció: A legvízközelibb élményt biztosító vadvízi sportág, melynél a folyón egy deréktól nyakig érő speciális műanyag testen feküdve-kapaszkodva kell lefelé úszni.

A hydrospeed találmánya viszonylag új, rendkívül élménygazdag sportág. A levegővel teli műanyag úszótest gond nélkül fenntartja utasát a vízen, melyhez kapaszkodókkal biztosított a jó fogás. Általában uszonnyal és neoprén öltözetben használják, így könnyű a manőverezés és a hideg ellen is megfelelő a védelem.

E rendkívül intenzív vízi élményt nyújtó tevékenységet a Soca-túrák kiegészítéseként a szezonban bármikor ki lehet próbálni. Ez egy nagyon jó tipp - elhiheted!



Ki- és beállás

Definíció: A folyóról a partra, illetve a partról a folyóra jutás speciális, mindig a sodrásiránnyal ellentétesen végzett művelete.

A gyorssodrású folyókon igen nagy szerepük van a partmenti technikák elsajátításának. A síkvízű folyókhoz hasonlóan, itt is kisebb a víz sebessége a széleken, de ez a legtöbb esetben még mindig túl nagy ahhoz, hogy felkészületlenül biztonságosan közlekedni lehessen. A ki- és beszállást legjobb a partmenti öblökben gyakran kialakuló ellentétes sodrású ún. limányokban végezni. Ha nincs ilyen, akkor is a vízre - és partraszállás mindig a folyó sodrásirányával ellentétesen történik. A sodrásirányú befordulás biztonságosan csak örvényektől (pl. hengerektől, szifonoktól) mentes szakaszon lehetséges. E művelet elsajátítása a partról partra evezéssel vagyis a traverzálással még biztosabban elsajátítható.



Limány

Definíció: A folyómenti öblökben vagy egy-egy nagyobb szikla mögött kialakuló ellentétes irányú sodrás.

A limányok nemcsak a ki- és beállást megkönnyítő, de sokszor szemet is gyönyörködtető, természetes pihenőhelyei a folyópartnak. A limány messziről és könnyen felismerhető a környezettől eltérő, csendes vízfelszínről. Az ilyen öblök szinte mozdulatlan vízei jó lehetőség kínálnak a kiszállás nélküli pihenésre, a túracsoport lemeradt tagjainak bevárására is.



Miniraft (Trekking/Outsider)

Definíció: 2-3 személyes vadvízi gumikenu.

A miniraft esetében a raftokhoz hasonló anyagból készült 2 (max. 3) személyes csónakokról van szó. A kisebb létszám miatt ez még összehangoltabb együttműködést igényel és itt is a hátsó ember irányít. A miniraft sokkal vízközelibb érzést jelent a túrázó számára, de méretéből adódóan nagyobb a felborulás esélye is. Ezek a gumicsónakok általában aktívabb evezést követelnek, mivel az irányíthatóságuk legfontosabb alapelve, hogy gyorsabbak legyenek a víznél (ne sodorja el). A környező vadvízek legtöbbje ezeken a csónakokon élvezhető igazán.



Neoprén öltözet

Definíció: 3-4 mm vastag, ütésektől és a hidegtől óvó vízisport védőruha

A neoprén ruha az egyik legfontosabb kelléke a vadvízi túrázásnak. Funkciója nagyon sokrétű. Legfontosabb szerepe, hogy 3-4 mm-es vastagsága megvédi a túrázót a hidegvíztől és a kisebb ütésektől. Ez nem egy száraz ruha, ami nem engedi be a vizet, hanem egy olyan mikropólusokkal rendelkező speciális anyagból készült - gumis műanyaghoz hasonló - vastag anyag, ami nagyon gyorsan (szinte azonnal) átmelegszik, így melegen tartja a testet.

Természetesen a ruha nem fűt, de kimagasló hőszigetelő tulajdonságánál fogva bent tartja a testmeleget, maximálisan véd a hideg víz ellen. A ruha másik fontos funkciója, hogy megvéd a kisebb horzsolásoktól, karcolásoktól, illetve a benne levő térdvédőnek köszönhetően a vízbeesésnél az egyik leginkább veszélyeztetett testrészt, a térdet is óvja a serülésektől. A ruha cipőjének szinten fontos szerepe van, mivel vastag talprésze lehetővé teszi a jobb mederfogást, illetve a kisebb sziklának való ütközésnél a sérülés elkerülését. A ruha alatt általában csak fürdőruhát és egy pólót érdemes csak viselni.



Preventív mentés

Definíció: A veszélyesebb folyószakaszokon a túrázók hajonkénti átjuttatása a kritikus pontokon felsorakozó mentôcsapat parti irányításával (és szükség esetén beavatkozásával).

A preventív mentés a legbiztonságosabb módszer arra, hogy a túrázók kockázatmentesen átjussanak a legveszélyesebb folyószakaszokon is. Mivel a kritikus pontokon (pl. szifon, henger, rőzsegát) csak 1-3 méter választja el a túrázót a mentőcsapat tagjaitól, a segítség (pl. dobózsák) közvetlenül ott érkezik, ahol esetleg szükség van rá.

A módszer további előnye, hogy a közelben tartózkodó túravezető a partról hatékonyan tud szóban instrukciókat adni a túrázóknak.



Rafting

Definíció: [ 1 ] nagyobb 4-12 személyes gumicsónakon való vadvízi evezés. [ 2 ] Mára Magyarországon a vadvízi sportok gyűjtőneve.

A legelterjedtebb vadvízi sportok egyike, mivel egyben a legbiztonságosabbnak is számít. A rafting-csónakokon általában nagyobb 4-12 személyes gumicsónakokat értünk, habár a raftingozás szó ma Magyarországon a vadvízi evezős sportok gyűjtőnevévé is vált.

A raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy teljes és összehangolt munkát kíván a bent ülőktől, ezért különösen alkalmas team building (csoportépítés) jellegű programokhoz. A rafting másik speciális tulajdonsága, hogy a nagyobb biztonság miatt jól használható családi túrákra (family rafting) is. Ezeket a csónakokat általában egy ember irányítja, aki leghátul ül. A hatékony előrejutás legfontosabb feltétele, hogy a raft mindkét oldala egyszerre evezzen, vagyis összhangban legyen. Ha valaki először van vadvízen leginkább a raftingon keresztül érdemes kipróbálni a vadvízi sportok örömeit.



Rodeó kajak

Definíció: A vadvízi kajakozás freestyle stílusa.

Példák freestyle rodeós mutatványokra:

  • Első v. orr-gyertya: hasalsz a vízen a kajak hátsó része feláll, kiáll a vízből
  • Hátsó gyertya: fekszel a vízen háttal és a kajak első része függőlegesen feláll (a csajok mindig megtapsolják)
  • Cigánykerék: felsőtested a vízzel párhuzamosan forog a víz felszínén a kajak pedig követi, úgy néz ki mint egy forgó propeller.
  • Bukfenc: előre bukfenc egy jó hengerben vagy erős surf-hullámban, a hajó teljesen megfordul, vissza áll az eredeti pozícióba.
  • Szalto: mint a bukfenc, csak a víz ereje kidob a levegőbe és ott dobsz egy szaltót
  • Surf: ua. mint tengeren, csak itt állóhullámban (surf-hullámban) rodeo kajakkal.
  • 360: beállsz egy jó hullámba és a hajót a vízzel párhuzamosan forgatod.


Rőzsegát

Definíció: A folyón ágakból és egyéb hordalékanyagból képződő veszélyes akadály.

Ez aztán egy alattomos veszélyforrás! A folyó saját hordalékaiból képez gátat, legtöbbször úgy, hogy a víz azért részben vagy egészben elfolyik alatta. Mivel a sodrás nem mindig változik meg a rőzsegát előtt, a vadvízi embert könnyen besodorhatja alá, ahonnan nagyon nehéz a menekülés.



Spricdeck (hullámkötény)

Definíció: A spricdeck a kajakos derekán hordott és a kajak beülőnyílására feszített vízhatlan kötény, amely megakadályozza a víz kajakba való bejutását.

A még szárazföldön lévő kajakost ez a furcsa kis kötényke különbözteti meg más vadvízi sportolóktól. Funkciója, hogy lefedje a kajak beülőnyílását, így a kajakba egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen kerülhet be a víz.

Miért fontos ez? Ha a kajak megtelik vízzel, irányíthatatlanná válik és elsüllyed. A vadvízi kajakosok állandóan a hullámok között mozognak, legyen ez túrázás vagy rodeó, ilyenkor a hullámok rendszeresen átcsapnak a hajón - gyakran az ember felett. Ha eltávolítása szükségessé válik, az gyorsan, egy mozdulattal megoldható (tépés), amit egy kis fül vagy heveder megrántásával kell elvégezni.



Szifon

Definíció: A felszín alatti sziklák szűk résein magas nyomással át/befolyó víz veszélyes, speciális örvénylése, olyan helyen ahonnan a víz kicsi/kisebb helyen áramlik ki. Tehát ha egy tárgy bekerül oda a kijutás igen nehét mivel a kivezető rés/részek rendszeint lényegesebben kisebbek.

A szifon a henger mellet a legveszélyesebb, előre csak tapasztalt szem által látható vadvízi jelenségek közé tartozik. Sajnos ebből következik az is, hogy a nagyközönség számára fényképpel illusztrálni sem lehet. Épp ezért nagyon fontos, hogy vadvízen kizárólag professzionális felszereléssel, az adott folyószakaszon maximálisan jártas, vizsgázott túravezető irányítása mellett szabad csak evezni.

A balesetek elkerülése végett a Rafting.hu évek óta szigorú szabályozás mellett szervez vadvízi túrákat. Mivel az egyes szakaszok nagyközönség előtti megnyitása többszáz óra beevezés után történik meg, illetve a túravezetők hivatalos minősítéssel és az adott terepen legalább 1 idény túravezető-kísérői gyakorlattal rendelkeznek, komoly baleset még nem fordult elő.



Traverzálás

Definíció: A folyó két pontja közötti széltében történő átjutás, mélységvesztés nélkül..




Vadvízi dzseki

Definíció: Jelenleg ehhez nincs leírásunk. De nagyjából besorolható a " vízhatlan sportkabát, melyet a vadvizi evezősők használnak" meghatározásba.



Vadvízi kajak

Definíció: A vadvízek sziklás medréhez és erős sodrásához kiképzett ütésálló egyszemélyes kajak.

Más vadvízi sportokhoz képest a kajakozás jelenti az igazi vadságot és szabadságot, ezért ez követeli meg a legnagyobb hozzáértést is.

A kajak egyik legfontosabb tulajdonsága a minirafttal és a rafttal szemben, hogy általában csak egy ember ül benne. A vadvízi kajakozás eszközei már komoly szakmai felkészülést igényelnek, ezért senkinek sem javasolt, hogy előzetes felkészülés nélkül kezdjen bele a sportba.